Çalışma Kağıtları

BEGINNER

A) Complete the conversations. Use the words in the box. There are two extras in the box.

 

sure / nice / know / meet / I’m / my / mean / repeat / spell

 

A: Hello. (1) ________ Jennifer Brown.

    B: Pleased to (2) ________ you, Jennifer. (3) ________ name’s David

         Morris.

    A: (4) ________ to meet you, too, David.

 

A: What does ‘language’ (5) ________?

    B: I’m sorry I don’t (6) ________.

 

A: What’s your last name?

    B: I’m sorry, can you (7) ________ that, please?

    A: Yes. What’s your last name?

    B: Oh, it’s Watson.

 

B) Fill in the blanks with a or an.

1. ____ car

2. ____ umbrella

3. ____ computer

4. ____ eraser

5. ____ chair

 

C) Complete the sentences according to the family tree.

 

Oliver Turner = Nancy Turner (parents)

↓                                                     ↓

Sophie                                   Robert (children)

   

1. Oliver is Nancy’s _________.

2. Sophie is _________ sister.

3. Robert is Oliver and Nancy’s _________.

4. Robert is _________ brother.

5. Nancy is Oliver’s _________.

 

D) Fill in the gaps with the correct form of the verb to be.

1. I _________ from Spain. I’m from Mexico.

2. She isn’t Stella. She _________ Molly.

3. I’m not Bill. I _________ Tom.

4. The Taj Mahal isn’t in Ottawa. It _________ in Agra.

5. They _________ from Poland. They’re from Sweden.

6. Jill _________ my friend. She isn’t my sister.

7. A: _________ they from Birmingham?

    B: No, they _________. They _________ from York.

8. A: _________ Big Ben in Tokyo?

    B: No, it _________. It _________ in London.

9. A: What _________ the capital of Germany?

    B: It _________ Berlin. It _________ Dublin.

10. A: _________ you Jackie Wilson?

     B: No, I _________ not. I _________ Sandra Collins.

 

E) Match the questions and the answers.

1. How old are you? ……                                a) Yes, I am.

2. Is Sheila 13 years old?         ……                        b) I’m fine, thanks.

3. Are you hungry?          ……                                 c) Yes, he is.

4. How are you? ……                                     d) Yes, they are.

5. Is your name Bill? ……                              e) I’m 11.

6. Where are you from?……                          f) No, she is a student.

7. Is he from London?……                             g) I’m from Turkey.                 

8. Are your friends from İstanbul?             h) No, she’s 12.  

9. Is she a teacher?……                               i) No, it isn’t.

                                                                 

F) a) Write the words for these numbers.

1. 7 _________                       5. 82 _________          

2. 39 _________                    6. 54 _________

3. 64 _________                    7. 26 _________

4. 41 _________                     8. 93 _________

 

b) Write these numbers in figures.

1. twenty-one _________        5. seventy-five _________

2. eighteen _________           6. ninety-seven _________

3. fifty _________                 7. sixty-eight _________

4. a hundred _________                   8. thirty-two _________

 

 

 

G) Complete the sentences with the correct possessive adj. (my,your… etc.)

1. Mr and Mrs King are from New York. _________ address is 57 Newton Road.

2. Mrs Johnson is a doctor. _________ telephone number is 271 09 36.

3. Michael is 12 years old. _________ brother is 6.

4. I’m from Spain. _________ friend is from Germany.

5. You’re late. _________ teacher is in the classroom.

 

H) Complete the sentences with the correct subject pronouns (I, you,…etc) or possessive adj. (my, your…etc.)

1. Peter is a university student. _____ is 20 years old. _____ father is a doctor in Germany.

2. Vanita is from India. _____ is an actress. _____ surname is Patel.

3. Louise and Gary are from South Africa. _____ are teachers. _____ daughter’s name is Shelley.

4. My sister and I are university students. _____ school is in Ankara, but _____ are from Adana.

5. _____ am Lucy Patterson and this is our company. _____ name is Streetwise.

 

I) Read the passage, and then choose the correct answer.

Brigitte and Pierre are married. Brigitte is from Zurich in Switzerland and Pierre is from Marseille in France, but they are not in France or Switzerland  now. They are in Hiroshima in Japan. Brigitte is a computer programmer in a big company. Pierre is a film director. Pierre is 45 and Brigitte is 36 years old. Their favourite sports are swimming and tennis. They are very happy together.

 

1. Brigitte and Pierre are in _____ now.

a) Switzerland                b) Japan               c) France

 

2. Pierre is _____ .

a) Brigitte’s husband      b) an actor            c) from Japan

 

3. Brigitte is _____ years old.

a) forty-five                  b) sixty-three      c) thirty-six

 

4. Brigitte’s company is in _____.

a) Marseille                    b) Hiroshima         c) Zurich

 

5. Brigitte and Pierre are _____.

a) married                      b) unhappy            c) tennis players

 

 

 

KEY

A) 1.I’m 2.meet 3.My 4.Nice 5.mean 6.know 7.repeat

 

B) 1.a 2.an 3.a 4.an 5.a

 

C) 1.husband 2.Robert’s 3.son / child 4.Sophie’s 5.wife

 

D) 1.am not 2.is 3.am 4.is 5.aren’t 6.is 7.Are / aren’t / are 8.Is / isn’t / is 9.is / is / isn’t 10.Are / am / am

 

E) 1.e 2.h 3.a 4.b 5.i 6.g 7.c 8.d 9.f

 

F) a) 1.seven 2.thirty-nine 3.sixty-four 4.forty-one 5.eighty-two 6.fifty-four 7.twenty-six 8.ninety-three

 

b) 1.21 2.18 3.50 4.100 5.75 6.97 7.68 8.32

 

G) 1.Their 2.Her 3.His 4.My 5.Your

 

H) 1.He / His 2.She / Her 3.They / Their 4.Our / we 5.I / Its

 

I) 1.b 2.a 3.c 4.b 5.a

 

 

 

 

ELEMENTARY

A) Complete the dialogue. Use the words in the box. There are two extras.

 

 pleased / interesting / for / a / an / about / do / to

 

Emily: Hi. I’m Emily.

Peter: (1) ________ to meet you, Emily. My name’s Peter.

Emily: Nice to meet you, too, Peter. What do you (2) ________?

Peter: I work (3) ________ a company in London. What (4) ________ you?

Emily: I am (5) ________ artist.

Peter: Oh, that’s (6) ________.

 

B) Fill in the blanks with the question words and match the questions with the answers.

1. ________ is your title? ………                                     a) They’re boxes.

2. ________ do you spell your surname? ………        b) I’m 20.

3. ________ are those? ………                               c) It’s Mrs.

4. ________ is your nationality? ………                            d) I’m Turkish

5. ____  ____ are you? ………                                e) In Rome.

6. ________ day is it today? ………                        f) ‘from England’

7. ____  ____ is the meeting? ………                      g) Classics

8. ________ is your appointment? ………                h) It’s an umbrella.

9. ________ books do you read? ………                            i) I play football.

10. ________ do you live? ………                                      j) It’s Y-I-L-M-A-Z

11. ________ do you do in your free time? ………    k) It’s Saturday

12. ________ does ‘English’ mean? ………                l) Half past two

13. ________ ‘s that? ………                                  m) It is on Friday

 

C) Order the words to make questions.

 

1. go / do / to / cinema / when / you / the

________________________________?

2. listen / you / in / the / the / do / to / radio / morning

________________________________?

3. brother / the / work / his / Does / city / in / centre

________________________________?

4. where / have / does / lunch / Kate

________________________________?

5. work / in / office / do / an / they

 ________________________________?

 

 

D) Choose the correct alternative.

 

I am (1) ________ architect. I wake (2) ________ very early (3) ________  the morning . I (4) ________ near the office so I go to the office by bus every day. It takes a long time (5) ________ the traffic is always very bad.

My husband (6) ________ for an advertising company and he (7) ________  usually busy. (8) ________ the weekend we wake up late and (9) ________ a big breakfast. Then we like (10) ________ to the cinema or theatre together. On warm and sunny days we sometimes go (11) ________. It is very relaxing.

 

1. a) a                    b) the                            c) an                     d) –

2.a) up                  b) to                     c) from                 d) in

3.a) on                  b) at                     c) of                     d) in

4.a) live                b) doesn’t live       c) lives                  d) don’t live

5.a) so                  b) because            c) but                   d) then

6.a) work              b) don’t work         c) works                d) doesn’t work

7.a) am                  b) aren’t               c) is                      d) are

8.a) At                  b) In                     c) On                    d) From

9.a) get                b) have                 c) watch                d) leave

10.a) go                 b) to go                c) goes                  d) going

11.a) to fish           b) fish                  c) fishing              d) to fishing

 

E) Jon and Rachel are new friends. They go for a drink. Complete the questions.

R So, Jon, (1)___________________?

J In South London. In a small house.

R (2) ___________________ with your parents?

J Yes, and my sister. What about you?

(3) ___________________ any brothers and sisters?

R I have a brother. He’s 19.

J (4) ___________________ work?

R No, he’s a student.

J What about you? (5) ___________________ work?

R In a shop in the city centre.

J (6) ___________________ your job?

R Yes, I like it a lot.

 

 

 

 

 

F) Complete the spaces with have, go or get.

I (1) ________ up at 10 o’clock and (2) ________ fruit and an orange juice for breakfast. Then I (3) ________ a shower and (4) ________ dressed. At 11.30 I meet my friends in the city centre. First we (5) ________ a coffee and then we (6) ________ shopping. We usually (7) ________ lunch at about one o’clock in a restaurant in town. In the afternoon we sometimes (8) ________ to the gym. In the evening we (9) ________ to the theatre or to a nightclub. I normally (10) ________ to bed very late.

 

G) Read the text and circle the correct alternative.

 

LIFE IN BRITAIN

Homes

Most British people live in houses not flats. Most houses have gardens.

 

Daily Life

Most office workers go to work at about nine o’clock in the morning and finish at about five or six in the evening. People don’t go home for lunch. People usually eat a big meal in the evening – they just have a snack at lunchtime.

 

School Life

Children start school at about nine o’clock and finish at about half past three. Most children have lunch at school. Children start school when they are four or five years old and leave when they are sixteen or eighteen.

 

Shops and Restaurants

Shops open at about nine o’clock in the morning and close at about six in the evening. Normally, they don’t close for lunch. Most shops open on a Sunday, too. Many supermarkets stay open twenty-four hours, but most pubs and restaurants close at about eleven o’clock in the evening.

 

1. Which of the following statements is false according to the text ?

a) Children leave school when they are 16 or 18 years old.

b) People have a big meal at lunchtime.

c) Most British people live in houses.

 

2. What does ‘snack’ mean?

a) a big meal                            b) a small restaurant                c) a small meal

 

3. What time do shops close in Britain in the evening?

a)  at about eleven o’clock         b) at five o’clock             c) at about six o’clock

 

KEY

A) 1.Pleased 2.do 3.for 4.about 5.an 6.interesting

 

B) 1.What / c 2.How / j 3.What / a 4.What / d 5.How old / b 6.What / k 7.What time / l 8.When / m 9.What / g 10.Where / e 11.What / i 12.What /f 13.What / h

 

C) 1.When do you go to the cinema? 2. Do you listen to the radio in the morning? 3. Does his brother work in the city centre? 4. Where does Kate have lunch? 5. Do they work in an office?

 

D) 1.c 2.a 3.d 4.d 5.b 6.c 7.c 8.a 9.b 10.d 11.c

 

E) 1. Where do you live? 2. Do you live 3. Do you have 4. Does he 5.Where do you 6. Do you like

 

F) 1.get 2.have 3.have 4.get 5.have 6.go 7.have 8.go 9.go 10.go

 

G) 1.b 2.c 3.c

 

 

 

PRE-INTERMEDIATE

 

A) Complete the conversations. Use the words in the boxes. There are two extras in each box.

 

a)

whereabouts / for / Polish / pleased / interesting / Ireland / about / see

 

Zarek: Hi, my name’s Zarek.

Mary: (1) _____________ to meet you, Zarek. My name is Mary and this is my husband, David.

Zarek: Nice to meet you. Where are you from?

Mary: We’re from (2) _____________.

Zarek: Oh, really? (3) _____________?

Mary: Dublin.

David: And what (4) _____________ you?

Zarek: I’m (5) _____________ but I live in London.

David: Oh, that’s (6) _____________.

 

b)

first / title / nationality / see / last name / birth / occupation / dependants / daytime / marital status / spell

Man: Can I take some details about you? What’s your (7) _____________ name, please?

Mr.Pitt: It’s Harry. That’s H-A-R-R-Y.

Man: Thank you. Now what’s your (8) _____________?

Mr.Pitt: It’s Pitt.

Man: How do you (9) _____________ that, please?

Mr.Pitt: It’s P-I-T-T.

Man: Thank you. And your date of (10) _____________, Mr.Pitt?

Mr.Pitt: The third of July, 1980.

Man: So that’s 03.07.80. And your (11) _____________, please.

Mr.Pitt: I’m English.

Man: OK. What’s your (12) _____________? What do you do?

Mr.Pitt: I’m a teacher.

Man: I (13) _____________. Are you married?

Mr.Pitt: Yes, I am.

Man: Now the number of (14) _____________. Have you got any children?

Mr.Pitt: No, I haven’t.

Man: And can I have a (15) _____________ telephone number, please?

Mr.Pitt: Well, it’s best to use my mobile number. It’s 07784593260.

Man: Thank you very much. I’ll phone you…

 

c)

do / make / time / afraid / on / in / at / day

 

Receptionist: Would you like to (16) _____________ a new appointment?

Caller: Yes, please.

Receptionist: Can you come (17) _____________ 2 September (18) ________

the morning?

Caller: What (19) _____________ is that?

Receptionist: It is a Wednesday.

Caller: Yes, that’s fine. What (20) _____________?

Receptionist: Can you come (21) _____________ half past ten?

Caller: Fine. Thank you very much.

 

 

B) Complete the sentences with the words about jobs. You can see the first letter of each word.

 

1) I’m a h_ _ _ _ _ _ _ _ _ _. I work in a salon. I c_ _ _ hair.

2) They are police officers. They work o_ _ _ _ _ _ _. They w_ _ _ a uniform.

3) I’m an artist. I work in a s_ _ _ _ _ in the city centre. I d_ _ _ pictures.

4) He is a worker. He works in a f_ _ _ _ _ _ and does s_ _ _ _ work.

5) I’m an e_ _ _ _ _ _ _ _ _ _. I work in a hotel and r_ _ _ _ _ things.

 

 

C) Complete the spaces with have, go, get, do or make.

 

I (1) ________ up at 7.30 and I make the breakfast for my children. Then I (2)  ________ dressed and take the children to school. Then I (3) ________ shopping. I go to the supermarket and buy food and things for the house. When I (4) ________ home I (5) ________ the beds and clean the house. I (6) ________ a shower before I pick up the children from school at four o’clock. In the evening we (7)  ________dinner and the children (8) ________ their homework. I  (9) ________ to bed at 10.30 because I’m very tired.

 

 

 

 

 

 

 

 

D) Choose the correct alternative.

 

Dear Lorna,

 

Hi! How are you? I hope everything’s OK. Things are not too bad here. Vermont is beautiful and I really like the college. Classes (1) _______ three weeks ago and I am quite busy. The course is very interesting but quite hard. It’s a good thing I’m staying in the dormitary (2) _______ it’s right next to the library. I usually (3) _______ there in the evenings when I want to study.

 

The students here (4)  _______ all very friendly, so I now have lots of friends. Some of them are doing language courses, like me. I especially (5) _______ a girl called Suzy. She’s very clever and funny.

 

Last weekend Suzy (6) _______ me to her brother’s party. At first I (7) _______ to go, but in the end I did and I had a great time! There (8)  _______ lots of people there and we danced all night long.

 

(9) _______ the weekend Suzy and I are going to go shopping (10) _______ buy some new clothes. Would you like to join us? I hope you decide to come. Send me an e-mail and let me know.

 

Take care,

Michaela

 

1. a) start             b) started            c) starts               d) don’t start

2. a) because         b) so                     c) but                   d) however

3. a) go                 b) goes                 c) went                 d) didn’t go

4. a) is                  b) aren’t               c) isn’t                  d) are

5. a) like               b) likes                 c) don’t like           d) doesn’t like

6. a) invites          b) invited              c) doesn’t invite    d) invite

7. a) didn’t want    b) don’t want         c) want                 d) wanted

8. a) was               b) are                            c) were                 d) is

9. a) In                 b) Of                    c) From                 d) At

10.a) for               b) to                     c) about                d) from

 

 

 

 

 

 

E) Read the text and circle the correct alternative.

 

JOURNALISTS AND REPORTERS

 

In the morning, we usually read a newspaper with our breakfast. On Sundays, some people read two or three newspapers. They buy the newspapers because they like their journalists and reporters. The journalists and reporters make the newspaper interesting. They give us new ideas.

 

Journalists usually work in a newspaper office or at a TV station. They sit down at their desk and write their ideas on a modern computer. They tell us about important people or events. They know many politicians and tell us about political news. Journalists are important people because we get some ideas from them.

 

Other media people are reporters. Reporters go to different events and find news. They write about sports or social events. Sometimes they go to the stadium and talk to the football players. Sometimes they go to the cinemas and tell us about the films. Sometimes they go to dangerous places, such as Bosnia. Many reporters die every year because they want to give us important news.

 

Reporters and journalists have interesting jobs, but they are dangerous jobs too.     

 

1. Which of the following statements is true according to the text ?

a) Reporters work on their computers.

b) Journalists know important people.

c) Reporters and journalists don’t have interesting jobs.

 

2. People like reading newspapers because of_______________

a) their journalists and reporters.

b) the political news.

c) the sports or social events.

 

3. What does ‘they’ refer to in the last paragraph?

a) reporters and journalists

b) newspapers

c) jobs

 

 

 

 

 

KEY

 

A) a) 1.Pleased 2.Ireland 3.Whereabouts 4.about 5.Polish 6.interesting 

b) 7.first 8.last name 9.spell 10.birth 11.nationality 12.occupation 13.see

14.dependants 15.daytime

c) 16.make 17.on 18.in 19.day 20.time 21.at

 

B) 1.hairdresser / cut 2.outdoors / wear 3.salon / draw 4.factory / shift 5.electrician / repair

 

C) 1.get 2.get 3.go / do 4.get 5.make 6.have 7.have 8.do 9.go

 

D) 1.b 2.a 3.a 4.d 5.a 6.b 7.a 8.c 9.d 10.b

 

E) 1.b 2.a 3.c